Varmkompost som stinker noe forferdelig!!!

Har lest mye om varmkompost i det siste, og det ligger mange artikler om emnet ute i det store internett. Jeg plukket opp en del tips, men den beste læren er å faktisk begynne med ting selv. Det har jeg også gjort. Jeg trengte ikke snekre eller kjøpe en ferdig varmkompostbeholder. Jeg fant en stor dunk i hagen med tett lokk noen malemestere hadde brukt til å blande maling i. Den måtte selvfølgelig vaskes godt før bruk noe jeg også gjorde.

Den første komposten fylte seg opp fort. Jeg har ikke mulighet til å kaste matrester i hagen på en stund. Sist gang kom det rotter for å spise maten, deretter slanger for å spise rottene. Det var litt av uggen atmosfære på tomta når den ene slangen på 1,5m klarte å komme seg inn i leiligheta mitt på natten. Du verden for et leven det ble.

Selve dunken som er 1,5 meter høy satte jeg utenfor leiligheten min, ute av syne for noen andre så ingen hadde en grunn til å klage. Jeg fylte den opp med ris, bønner og andre middagsrester, men hovedsakelig ble det mest skall fra bananer og gresskar i den. Jeg leste at man kan kaste både kjøtt og fisk i en varmkompostbeholder uten at det hverken skal bli noe lukt eller at noen dyr skal komme å ta maten. Det skal heller ikke komme insekter og larver i boksen ettersom den har tett lokk.

I en varmkompost skal det bli veldig varmt som skal få kompesteringa til å gå riktig for seg, men jeg synes det var litt vel kaldt i boksen de gangene jeg åpnet lokket. Man skal også legge greiner i bunnen så det blir luftig, men det glemte jeg. Det skal i tillegg brukes noe tørt materiale som strø eller bark mellom lagene med matrester. Jeg brukte tørt gress etter gressklipping som mange brasilianere kaster utenfor huset sitt. Jeg har aldri skjønt hvorfor de ikke tar fatt på hageavfallet. Det blir da så fin matjord av det hvis man legger det i sin egen haug i hagen, også kaldt kaldkompost. Fint for meg, da har jeg gratis strø jeg kan bruke.

Mye av det jeg leste meg frem til stemte. Det ble ikke larver eller andre insekter inne i dunken, men du verden for en stank det ble. Det lukta helt forferdelig foran leiligheten. Jeg trodde jeg brukte for lite strø så den andre gangen jeg skulle kompostere gjorde jeg det litt annerledes. Jeg flytta dunken til hagen og prøvde en kompost til. Denne gangen med mye tørt gress som strø, men lukta kom likevel. Hva gjør jeg galt? Den sto mitt i sola i Brasil så det kan da ikke være at det er for kaldt inne i dunken? Jeg skjønner ingenting, men denne lukta kan jeg ikke ha rundt bygget mitt. Noen som har tips? Trenger jeg en større dunk? Er det mangel på lufting i dunken? Trenger en varmkompost i det hele tatt lufting? Eller er det matrestene det er noe feil med?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: