Den tapte byen Z

Godt skrevet dokumentarbok om beretninger fra Amazonas skrevet av forfatteren og journalisten David Grann. Forfatteren gjør et skikkelig detektivarbeid for å finne ut av hva som skjedde med Fawcett som dro ut på en ekspedisjon til Amazonas i 1925 med sin sønn og hans kamerat Raleight for å finne den tapte byen Z. Ifølge myter og fortellinger skal byen befinne seg i Amazonasjungelen i Brasil for å skjule en velutviklet sivilisasjon.

Det finnes mange fortellinger om stedet fra folk som enda ikke har klart og funnet byen og som har endt opp med døden i forsøket. Vil ekspedisjonen til Fawcett lykkes? Han forsvinner inne i jungelen sammen med følget og ingen hører deretter noe ifra ham. I ettertid legger flere og flere ut på ekspedisjoner for å finne ut hva som skjedde. Det sies at opptil 100 folk har dødd i ettertid etter å ha fulgt i Fawcetts fotspor. Boka gjenforteller historien om noen av de, deriblandt Lychs som mange år i ettertid prøver å gå opp igjen den samme ruta i et følge på hele 17 personen inkl sin egen sønn i Amazonasjungelen. Finner de hva de leter etter? Du får også et innblikk i oppveksten til Fawcett som forklarer litt om hva som driver han og hva som får han til å legge ut på en sånn reise.

Det er flere historier fra Fawcetts eventyrlige liv i boka. Deriblant et kapittel om hvordan han var med på og målte opp landegrensene mellom Bolivia og Brasil og hvordan han kom levende ut fra jungelen. Det dukker opp historier om hvordan folk så på indianere på 1900tallet. De ble jo sett på som både som apemennesker og som det missing link i evolusjonsteorien. Ganske sprøtt å tenke på idag. Den mest underholdende historien var derimot når Fawcett og polfareren James Murray dro på en ekspedisjon til jungelens dype skoger sammen. Jeg skal ikke røpe for mye, men pga deres vidt forskjellige personligheter blir det et underholdende kapittel.

i 2005, 80 år etter fawcett`s tur på jakt etter byen Z, legger forfatteren selv ut til Amazonas for å finne ut mer om hva som skjedde. Med null erfaring fra villmarka og bodd hele sitt liv i storbyen stopper ikke det den eventyrlystne Grann, selv om hans kona er noe mer motvillig til ekspedisjonen. For og selv klare å legge ut på en sånn reise skaffer forfatteren seg informasjon fra gamle arkiver om den berømte Fawcett og han sporer også opp gjenlevende familie medlemmer for å få tilstrekkelig med informasjon før han selv legger ut på en lignende ekspedisjon til Amazonas. Selvfølgelig med bedre hjelpemidler en det Fawcett hadde 80 år tidligere.

Boka har 298 sider og skrevet i 2010. Den er også blitt oversatt til 25 land og blitt filmatisert. Jeg valgte å lese boka først før jeg eventuelt ser filmen. Mange bøker blir
ødelagt hvis man gjør det i motsatt rekkefølge. Boka er knallgod og utrolig interessant hele veien. Dette er en typisk bok det nesten er umulig å legge fra seg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: