Kampen om regnskogen

Har lest bl.a denne dokumentarboka de siste dagene , Kampen om regnskogen, skrevet av Torkjell Leira. 206 sider som gikk unna altfor fort pga bokas spenning og skrivemåte.

Boka dreier seg om regnskogen og norges påvirkning av den. Boka er så godt skrevet at den burde bli en fagbok for skolene rundt omkring i Norge. Det eneste jeg lærte på skolen om regnskogen var at den var stor og det fantes farlige dyr der. Nå føler jeg meg mer som en regnskogsekspert etter å ha lest boka til forfatteren, selv om den handler mer om økonomi og norges innblanding i regnskogen. Hvordan Amazonasregnfondet fungerer, politikken rundt fondet, og ikke minst hvordan store norske selskaper er med på ødeleggelsene inne i verdens største regnskog. Jeg har hatt mange diskusjoner rundt ødeleggelsene i Amazonas, og mange nordmenn skylder ofte på brasilianerne. Jeg tror mange av de folka bør lese denne boka for å få et litt mer innblikk i hva som foregår i Brasil, istedenfor å skylde på folk som kanskje ikke har noe meg ødeleggelsene å gjøre.

Boka er bygd opp av flere kapitler om hydroskandalen, avskogning, soyaplantasjer m.m, og forfatteren får alle de forskjellige historiene til å overlappe hverandre med harde fakta. Jeg hadde aldri trodd at Norges innblanding i Brasils regnskog fungerte sånn. Boka tar for seg som nevnt både politikk og økonomi både på norsk og brasiliansk side. Jeg likte spesielt godt den økonomiske delen av boka der forfatteren sammenligner hvor mye norges Amazonfond gir fra seg, for så å se hvor mye penger Norge får igjen av forretninger i regnskogen av ymse slag. Kanskje ikke givergleden til Norge er så stor allikevel? Jeg hadde faktisk ikke så mye tro på boka for hva kunne være så interessant med denne, og kjøpte den kun fordi jeg har mer en en gang snoket rundt og lest på bloggen til forfatteren som heter brasileira.

Dette er en av de få dokumentarbøkene jeg kommer til å lese mer en gang, og jeg kommer til å ha den i ryggsekken neste gang jeg reiser rundt i Brasil når jeg trenger kveldslektyre. Jeg kan anbefale boka på det varmeste. Dette er nok den beste boka jeg har lest til nå som handler om Brasil.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: