Nyttårsfeiring i Brasil – Iguaba Grande

Vi feiret nyttårsdagen i Iguaba Grande min kone og jeg. Tror det var den første nyttårsfeiringen jeg har hatt i Brasil selv om jeg har bodd i landet lenge. Jeg har nesten hvert eneste år tatt turen til Norge og tilbrakt desembermåneden der, men denne gangen fikk jeg feiret den store dagen i Brasil. Mitt nye hjemland.

Selv om vi fortsatt lever i en pandemi har ihvertfall de fleste blitt vaksinerte og forhåpentligvis går ting mer tilbake til normalen. Det virker litt sånn i denne landsbyen. Det var ingen som virket bekymret for viruset når feiringen pågikk. Det er også helt i orden. En dag i året må man få lov til å slå ut håret selv om de fleste gikk rundt meg maske, meg inkludert.

Jeg startet selve nyttårsdagen utrolig tidlig. Det er en park mitt i byen med treningsapparater folk kan benytte seg av gratis, og jeg startet der med en tidlig treningsøkt. Til da var byen helt død. Men jeg var der ved 05.00 tiden. Kanskje ikke rart feiringen ikke hadde startet enda. Jeg liker uansett å få en god start på dagen, og hva er bedre enn en treningsøkt mens man nyter soloppgangen? Det er også litt kjøligere før sola står opp ved 06.00 tiden. Jeg klarte heldigvis å skvise inn en middagslur senere på dagen så jeg ble klar for fest og morro på nyttårskvelden.

Nyttårsmiddagen

Jeg vet ikke helt hva slags mat folk spiser på nyttårsdagen. Er det kalkun det går i? Jeg har egentlig ikke så mange tradisjoner når det gjelder høytider, men jeg og kona tok ihvertfall en veldig tidlig middag på en restaurant som het Cantinha da Vovo. Et lite spisested som serverte god mat. Vi gikk for stekt kylling, med ris og bønner. En helt alminnelig brasiliansk måltid. Jeg spesielt likte bønnene på spisestedet. Kylling er kanskje ikke helt det samme som kalkun, men begge er ihvertfall fjærkre og ligner litt på hverandre.

Det var behagelig å ta middagen ute, selv i regnvær. Gråe skyer som dekket hele himmelen og vi har fortsatt til gode å se sola og blå himmel, og det spøker litt for videre feiring hvis det begynner å regne enda mer. Vi satt heldigvis ute under tak. Litt stressende å høre nyttårstrafikken, all bilstøyen og spesielt hun slitsomme dama som skulle guide bilene og som tydeligvis likte å blåse i den nye fløyta si. Tror ingen av bilistene helt skjønte hva hun egentlig drev med der hun vimset stressende rundt foran bilene. Når det i tillegg var en smarting som hadde parkert ved veien og gjorde gjennomkjøringen så trang at en buss og en trailer som fraktet vann som kom i motsatt kjøreretning ikke klarte å møtes, og de begynte tutekrigen , var det på tide å betale for maten å komme seg hjem. 26 reais for en skikkelig middag må vel uansett kalles et røverkjøp.

Vi tok nyttårsmiddagen litt for tidlig. Ved 12.00 tiden mitt på dagen. Jeg merket også at jeg ble litt søvnig etter måltidet og det var forsatt ca et halvt døgn før selve fyrverkeriet startet. Kanskje ikke så rart man blir litt trøtt når jeg våknet såpass tidlig. Jeg leste noen nyheter på mobilen mens jeg spiste ; ja, vet det er uhøflig å sitte med mobilen ved matbordet, og tror du ikke kommunen hadde avlyst hele nyttårsfeiringen. Det skal uansett ikke stoppe oss fra å ha det morro.

Det ble feiring tross alt

Selv om været ikke var av det beste, det regnet mer eller mindre hele tiden, og at kommunen hadde avlyst feiringen var nok det bare en av de flere falske nyhetene som florerer på Facebook. Fake News er det så mye av så man kan snart ikke stole på noe man leser.

Kirkene på stedet var åpne hele natten. Gudstjenester er viktig i Iguaba Grande

Når vi gikk ut senere på aftenen ble jeg overrasket hvor mye som var åpent. Det virket ikke som vi gikk ute på en helligdag. Det gjorde ikke det tidligere på dagen heller. Tydeligvis er det noen som heller velger å jobbe enn å feire med øl og vin. Det var dog ikke så veldig sent enda og det var fortsatt en del timer til selve fyrverkeriet skulle starte. Grunnen til at vi gikk ut var som vanlig at vi begynte på nytt å bli sultne. Burgere som sto på menyen denne gangen. Kanskje ikke det mest romantiske måltidet, men vi er gode på romantikk ellers i året. Da er det innafor.

Det var kolossalt med trafikk i Iguaba når det var nyttår. Skal si disse brassene kan feire og slo ut håret. Forferdelig trafikk, køer og mye tuting for trafikken sto stille. Rart folk gidder. Bilene kjører ikke fortere om folk slår på tuta. Det ble roligere når fyrverkeriet startet ved midnatt. Da var de fleste utenfor bilene sine. Mange brukte panseret som bord til ølglassene.

Fyrverkeri

Det finnes en enorm lagun i Iguaba, der det ligger nok med strender man kan benke seg til. Og det var der det meste av fyrverkeriet skjedde også. Jeg har en merkelig døgnrytme der jeg legger meg veldig tidlig, noe jeg gjorde denne dagen også. Heldigvis hadde jeg alarmen som begynte å ringe ved 23.00 tiden. Akkurat nok tid til å stikke og få med selg selve feiringen ved midnatt. Kona som også våknet av samme alarm bestemte seg for og heller sove videre, og jeg måtte pent ta turen alene. Helt greit. Jeg klarer å kose meg i eget selskap også. Jeg gikk ned til det store vannet i sentrum alene, i mørket og regnet bare fortsatte. Det var fortsatt varmt mitt på natten. Short og t-skjorte holdt i massevis.

Det var mange folk som hadde samlet seg der. Det var også mange vakter og politi som kjørte rundt som fulgte med at alt gikk riktig for seg. Jeg så faktisk ingen som kranglet eller var såpass beruset at de ikke klarte å ta vare på seg selv. Jeg synes alle oppførte seg så fint i denne byen. Da klokka slo midnatt, og fyrverkeriet startet var det et flott syn. Ettersom kona fortsatt lå å sov hadde jeg ingen å gi et nyttårskyss til for å ringe det nye året inn. Det får jeg ha til gode.

Jeg synes det var et innmari spetakkel. Høye smell som ga et stort ekko rundt hele vannet. Jeg så dog ingen som ødela seg. Brasil har jo mange gatehunder og når dette rabalderet av et fyrverkeri pågikk måtte de vel bli livredde. Samtlige fikk sikkert hjerteinfarkt for alt jeg vet. De fleste tenkte lite på de og for å være helt ærlig kosta jeg meg nesten glugg ihjel. Dette var stas. Selv for en introvert bondegutt som har vokst opp i utkantsnorge. Ingen tvil om at jeg er langt unna mitt hjemland nå. Dette er det ikke mange nordmenn som har opplevd. Det eneste skåret i gleden måtte vel være at jeg sto på helt feil plass enn der rakketene faktisk ble skutt opp. Greit å se på fyrverkeriet på avstand, selv om bildene ble veldig utydelige. Det er prisen man betaler for ikke å følge med på nyhetene. Dette burde jeg vist på forhånd. Det ble uansett en stor opplevelse. Jeg la ut en videosnutt på facebooksiden min fra fyrverkeriet også. De fleste som følger meg kommer derifra.

Kleskode på nyttårsaften

Det fine med å feire nyttår i Brasil, Iguaba Grande må vel være temperaturen. Det ligger på bortimot 30 varmegrader mesteparten av døgnet. Det er vel 30grader mange steder i Norge også, men da på feil side av gradestokken. Gå rundt i shorts og t skjorte 12 på natten og svette pga varmen er ganske spesielt. Spesielt, men en herlig følelse. Det var faktisk ingen jeg så i dress. Flott. Stivpynta selskaper er det verste jeg vet, og sist gang jeg gikk i dress må vel være i konfirmasjonen min på 90 tallet. Det var litt kjøligere ved den store lagunen pga en varm, behagelig vind. Jeg tror de fleste som befant seg der og i byen var mer opptatt av å drikke øl og feire enn de brydde seg om været. Det virker som om det var kun jeg som gikk rundt der med ei vannflaske. Jeg sto over øldrikkinga og valgte heller å starte det nye året uten å ligge fyllesyk, angrende liggende under et laken dagen derpå gjennomsvettet i en seng. Jeg tror jeg tok det riktige valget. Kona holdt seg fasten også, men hun sov jo så da er det ikke en like stor bragd. Jeg våknet ikke opp med lungebetennelse heller, noe som kanskje er et under i seg selv med tanke på at jeg gikk våt mye av gårsdagen pga regn. Jeg tror 2022 blir et bra år og jeg kunne ikke bedt om en bedre start på nyåret. Glemte jeg å skrive godt nytt år?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: