En helg i Copacabana – Rio de Janeiro

Vi holder til i Buzios som nevnt tidligere i bloggen, en liten turistby 15mil fra Rio de Janeiro. Med hyppige bussavganger daglig til nettopp storbyen Rio er det veldig enkelt for oss å ta en helgetur dit, noe jeg og kona bestemte oss for denne helga. Bussturen dit tar rundt 4timer, ofte pga trafikk. Heldigvis har sånne turistbusser en veldig mye bedre standard enn de vanlige bussene. Det er nok seteplass og setene er i tillegg behagelige, toalett er det på bussen og også air-condition. Det er nesten som å ta et fly på førsteklasse, selv om jeg aldri har hatt råd til det noengang og jeg da selvfølgelig ikke vet hva jeg snakker om.

Når vi kom frem til denne enorme byen med 6,5 millioner innbyggere følte jeg meg utrolig liten. Når en by har flere innbyggere enn landet jeg vokset opp i er det kanskje ikke så rart heller. Dette er ikke et sted å gå seg vill og heldigvis er kona med som guide. Ofte er det hun som snakker med selgere og taxisjåfører. Hvis folka her finner ut at du er en utlending eller gringo som de ofte blir kalt, blir prisene som oftest en del høyere. Holdningene til brasilianere er at utlendinger fra Europa har uendelig mye penger. Et luksusproblem jeg aldri har hatt. Får håpe jeg får det problemet en eller annen gang i fremtiden. Det å bli kalt Gringo er faktisk en del som ser på som noe negativt, uten at jeg egentlig skjønner hvorfor. Jeg har ofte blitt kalt det og jeg synes det bare høres litt tøft ut.

Rio er en glovarm by. Jeg har vært her før når gradestokken har vist 44varmegrader. Jeg har også hørt fra folk som har bodd her at det i perioder mitt på dagen har blitt enda varmere. Om det er en overdrivelse fra deres side vet jeg ikke, men det høres ganske sannsynlig ut. Vi kom heldigvis frem på kvelden etter sola hadde gått ned. Det hjelper egentlig ikke så veldig mye. Når man går ut av en kjølig buss med air-condition virker det plutselig så uendelig mye varmere når man møter den tette tropiske lufta og den intense heten. Heldigvis hadde både jeg og kona med oss nok vann.

Vi tok taxi til et hotell ved navn Royal Rio Palace hotel. Et hotell på over 60etasjer liggende en kort spasertur unna den berømte Copacabana stranden. Det kostet kun 180kr per natt og sove der og vi booka for 2netter. Prisen er nok adskillig høyere på høysesong. Med tanke på hotellets standard kunne jeg ha blitt der mye lengre. Et av de beste hotellene både jeg og kona har overnattet på. Tok ikke lang tid etter at vi hadde satt fra oss bagasjen på rommet før vi tok heisen til siste etasjen for å sjekke ut svømmebassenget og baren som lå på taket. Det ble ikke noen drinker i baren, men vi tok en rask kveldsdukkert i takbassenget mens vi nøt kvelden og utsikten over Rio de Janeiro og Copacabana stranden. Vi la oss tidlig. Vi var begge slitne etter bussturen og bestemte oss for å gripe dagen i storbyen tidlig neste morgen.

Vi våknet tidlig som planlagt og helt uthvilte. Da var det tid for frokost, noe som var inkludert på hotellet. Rio Palace hadde virkelig et godt utvalg av mat i frokostsalen. Mange varianter av brødsorter, egg, pølser og diverse frukter for de som vil starte dagen på den sunne måten. Jeg valgte ikke den sunne varianten og heiv meg over pølsene med det samme. Er man på tur skal man ikke tenke på hverken vekt eller kolesterol. Kona var litt mer beskjeden av seg og tok seg et par brødskiver med egg. Var utrolig lite folk på hotellet. Man merker tydelig at det er lavsesong. Faktisk utrolig behagelig. Vi hadde nesten hele hotellet for oss selv der vi satt ved bordet.

Klokken var rundt 07.00 når vi hadde spist ferdig og vi bestemte oss for å spasere ned til den berømte Copacabana stranden. Selv om det er tidlig om morgenen er solen alt oppe og begynner å brenne godt allerede. Heldigvis hadde jeg husket solkrem. Når jeg reiste hit på mine yngre dager hadde jeg lett for å glemme solbeskyttelse, men man blir ikke solbrent så mange gangene før man lærer seg og ha respekt for varmen. I dag har jeg med både solkrem og ofte solhatt de fleste stedene jeg reiser til.

Tok oss ikke mer en 10minutters gange før vi var på stranden og vi fortsatte spaserturen helt til enden av Copacabana. Var utrolig avslappende og bare ta seg en morgenstur på stranden i den behagelige hav vinden. Det var også en del andre som brukte morgenen på å mosjonere litt. Vi så mange turgåere og syklister som startet dagen som oss. Syklistene hadde til og med egen sykkelbane fri for trafikk. For en luksus. Det myldrer av gateselgere på dette stedet utover dagen og kvelden, men så tidlig hadde de fleste av dem tydeligvis ikke stått opp.

Vi slo av en liten prat med en tilfeldig taxisjåfør vi fikk øye på. De kan jo byen ut og inn så de vet jo om alle stedene, men troverdige er de ofte ikke. Man gjør lurt i å bli enige om en fastpris på forhånd eller ta buss eller metroen istedet. Denne taxisjåføren virket både hyggelig og ærlig og ifølge han var de beste shoppingstedene i bydelen Barra da Tijuaca. En overklasse bydel et godt stykke unna. Jeg personlig hater shopping, men det gjør ikke kona. Ofte så er det bedre og bare bli med på disse idéene til damene. De blir litt hyggeligere og ha med å gjøre da.

Taxien kjørte oss til et stort shoppingsenter som lå i bydelen. Jeg husker ikke helt navnet på senteret, men jeg fant meg ihvertfall en liten Kafé jeg kunne sitte å drikke kaffe. Jeg visste jo på forhånd at jeg måtte vente i timesvis før shoppinga var ferdig så jeg hadde med meg noe lesestoff. Jeg leste litt om bydelen Barra da Tijuaca som vi befant oss i. Den er den mest utviklede stedet i hele Rio ifølge boka, og er kjent for både vakre innsjøer, elver og strender. Jeg tror jeg må ta turen til denne bydelen en annen gang i fremtiden, men da skal jeg ikke tilbringe hele dagen på et kjøpesenter.

Når kvelden meldte seg var det på tide å reise tilbake til hotellet for å slappe av litt. Skaffe seg en Taxi var ikke noe problem. Det var nok av de som ventet rett utenfor senteret. Tilbake på hotellet var det å hoppe i dusjen for å ordne seg. Kvelden i Copacabana hadde nettopp startet og man kunne høre at det myldret av liv i gatene. Når jeg sjekket reisebaggen min for å finne meg noen klær burde nok også jeg oppgradert garderobeskapet mitt. Det begynner å bli langt mellom penplaggene jeg har. Og jeg som nettopp kom fra et kjøpesenter! Jeg kastet på meg de litt for utdaterte klærne jeg hadde med og angret bittert på at jeg ikke kjøpte noe fra der vi kom fra. En utvasket t-skjorte og shorts får holde for denne gang.

Kvelden, og spesielt helgene er helt fantastiske i Rio de Janeiro. Du finner alltid et sted med liv og alltid et eller annet som er oppe til alle døgnets tider. Vi gikk nedover Copacabana gaten igjen for å finne en strandbar med levende musikk og kanskje noe godt drikke. Og barer er det nok å velge i.

Gateselgerne hadde for alvor inntatt området og man blir litt sliten når man går forbi hundrevis av dem og de alltid skal prøve å selge deg et eller annet. Det er vel sånn de livnærer seg, selge diverse varer til forbigående turister. Vi gikk ikke så lenge før vi fant et behagelig sted for å tilbringe kvelden. En hyggelig strandbar med levende musikk. Kona tok en øl og jeg bestilte litt vann og noe grillmat. Har bestemt meg for og holde meg på vannvogna en stund så får vi se hvor lenge det går. Det er lett å falle for fristelser her i Rio de Janeiro

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: