Hvorfor feirer vi jul?

Da er julekvelden her igjen. I Brasil feirer man den 25 Desember, i Norge den 24 Desember. Tydeligvis har ikke den katolske kirke helt bestemt seg når Jesus ble født, det er tross alt derfor man feirer julen. I Bibelen står det faktisk ikke skrevet hva slags dato Jesus ble født på. Folk har i ettertid regnet ut at han ble født på høsten. Jeg er ikke religiøs, så jeg gidder ikke skrive mer om dette temaet, men for de som vil lese mer om hvorfor man feirer jul kan klikke innom her : https://www.jw.org/no/hva-bibelen-laerer/sporsmal/nar-ble-jesus-fodt/

Denne julen har vært meget spesiell. Det å feire jul i et annet land som Brasil er litt annerledes enn hjemme i Norge. Hvit jul kan man bare drømme om her, og desembermåneden er også en sommermåned. Det betyr at det er utrolig varmt her på denne tiden. Det har allerede bikket litt over 40grader midt på dagen, og januarmåneden er enda varmere. Det er forresten ikke vanlig at det er så varmt, men at det ligger over 30grader mesteparten av døgnet er nok ingen overdrivelse.

Pandemien gjør også at denne julen blir helt annerledes. Armacao dos Buzios, byen jeg bor i har igjen blitt stengt helt ned pga pandemien. For litt siden ble alle turistene bedt om å forlate byen i løpet av 24timer og byen var helt folketom en periode. Det tok ikke lang tid før demonstranter gikk ute i gaten for å få åpnet byen igjen. Mange her lever på turisme og desembermåneden er starten på høysesongen. Tydeligvis hjalp demonstrasjonene, og politikerne snudde og åpnet opp byen igjen. Kanskje ikke så lurt med tanke på pandemien, men mange som lever dag til dag og trenger sine sårt etterlengtende penger som turistene legger igjen jublet. Forsidebildet på denne artikkelen er forresten fra en av flere demonstrasjoner.

Da blir det vel køkjøring i jula når turistene kommer tilbake, noe som kan gjøre enhver person gal. Uten Aircondition i bilen og sommersola som steker på det varmeste blir det atter engang en krevende sommer. Handle på butikken går også mye tregere i Brasil en hjemme i Norge. Her pipes ikke alle matvarene med strekkoder, og de som jobber tar det virkelig med ro. De har vel kanskje ikke samme lønnen i Norge heller så jeg skal ikke klage for mye på de, selv om det tok lang tid å venne seg til tiden det tok å handle mat i Brasil.

Julemiddagen som ribbe og pinnekjøtt blir det heller ikke noe av. Jeg vet faktisk ikke om det finnes pinnekjøtt i Brasil. Noen som vet? Ribbe synes jeg ikke er noe spesielt. Det blir nok en vanlig god middag som jeg mer eller mindre spiser hver dag. Kona har gode kokkeegenskaper og jeg begynner å komme meg på kjøkkenet jeg også. Julemiddagen er ikke helt bestemt, men jeg tror jeg skal foreslå en Feijoada. En brasiliansk matrett jeg aldri får nok av. Pølser og bønner kokt sammen med en del andre kjøttvarer i en slags gryte. Jeg får aldri nok av den maten og det slår den norske ribba ned i støvlene. Pinnekjøtt savnet jeg litt, men man kan ikke få alt man ønsker seg.

Nå kommer konas familie og det er på tide å avslutte artikkelen. Jeg har ihvertfall vasket gulvet, men jeg har ikke båret noe ved. I denne varmen i Brasil slipper jeg unna det. Julegavene derimot er kjøpt inn og skal selvfølgelig deles ut i løpet av kvelden.

Ha en god jul og et riktig godt nyttår.

Reklame

2 kommentarer om “Hvorfor feirer vi jul?

  1. Det er fornøyelig å følge deg på bloggen din. Jeg er selv gift med en brasiliansk dame. Vi har leilighet på Recreio og landsted i Party do Alferes. Vi er i Norge pga viruset. Holder på å søke oppholdstillatelse i Brasil.

    Likt av 1 person

    1. Jeg fikk oppholdstillatelse for mange år siden. Var en papirmølle og komme igjennom, men min brasilianske kone ordnet det meste. Oppholdstillatelsen ble gjeldende i 10år og må snart fornyes. Viruset er ille nedi her også. Byer stenges ned og man kommer seg snart ingen steder. Får håpe på et bedre 2021. Vaksinen er ihvertfall på vei.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: