Tannlege og tannlegeskrekk

Jeg har som vane å drøye lengst mulig med å stikke til tannlegen. Jeg er livredd alt som heter leger, hvite frakker, sprøyter og den «gummihanskelukta» som man alltid kjenner på når man er på venteværelset rett før man går inn likblek, når tannlegen høflig sier det er din tur.

Denne gangen har jeg endelig fått mannet meg opp og bestilt min første tannlege time i Brasil. Jeg gikk inn helt på egenhånd også og bestilte time. Jeg måtte ha 2forsøk. Første gangen feiget jeg ut rett foran inngangsdøra. Den andre gangen gikk det bedre. Jeg kom meg inn og fikk bestilt meg en time hos tannlegesekretæren som høflig tok imot timebestillingen min. Du kan bare slappe av sa hun og smilte. Dette er ingenting å være redd for. Et utsagn jeg har hørt utallige ganger før. Skal prøve å slappe av sa jeg, på stammende portugisisk før jeg gikk ut igjen. Timen fikk jeg ei uke etterpå.

Det er nesten 3år siden siste tannlegebesøk og i det siste har jeg begynt og kjent noen ubehageligheter mellom 2 jeksler. Jeg håper at det bare er innbilning. Det er ikke første gangen jeg har dratt til tannlegen med tannverk for så å få beskjed om at alt var bra. Det er uansett greit å få stikket dit når det er en stund siden. Man kan aldri ha for ren tannhygiene.

Jeg slet forferdelig med søvn dagene i forvegen og jeg klarte ikke å konsentrere meg om noe som helst. Jeg så for meg alt som skulle gjøres i tannlegestolen. Sprøytene, trekkinga og den ubehagelige lyden som kommer fra tannlegebora. Mens jeg tenkte på alt dette fikk jeg en av mine glimrende ideer. Jeg skulle psyke meg opp før dagen med å bli vant til lyden av bora. Den tannlegeborlyden lå ute på youtube og jeg spilte den om igjen og om igjen. Vet ikke helt hvor jeg får sånne idiotiske ideer fra. Nå fikk jeg ihvertfall ikke sove.

Når dagen endelig kom var jeg så mentalt utkjørt at det var umulig å holde en samtale med meg. Kona fulgte meg uansett dit og prøvde uten hell å muntre meg opp. Tannlegen var ei rolig og behagelig dame i 20årene, og tannlegestolen og utstyret var helt nytt. Jeg ble fort roligere med en gang jeg satte meg i stolen og ble heller ikke engang grepet av panikk når jeg fikk det ubehagelige tannlegelyset mitt i øynene.

Jeg hadde på forhånd lært meg alle tannlege uttrykkene på forhånd. Når tannlegen sa : Nao caries. Muito tartaros visste jeg med en gang hva det betydde : ingen hull , mye tannstein. Fikk en full rens som tok 30min for ca 200kr.

Så hvis det er noen som tilfeldigvis befinner seg i Armacao dos Buzios på ferie og plutselig får tannpine, er det bare å stikke til Camila Fajardo. Hun holder til i et lite og koselig tannlegekontor like nedefor den store matbutikken Extra i nabolaget Manguinhos. Man kan jo også spare inn mye av flybilleten med å fikse tennene i Brasil.

Undersøke tennene i Brasil er faktisk helt gratis, du betaler kun hvis det er noe som må gjøres, og det er på privat klinikk. På offentlig klinikk er det gratis for alle, men da er ventetiden mye lengre.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: