Hvordan få tomatplanter til å blomstre?

Jeg startet dagen idag med å gå ut å plukke tomater. Ingen av tomatplantene jeg har i hagen har jeg plantet selv. De har vokset opp helt av seg selv. Vi har kastet diverse matavfall for å få god plantejord og tomatplantene begynte å spire og gro helt på egenhånd. Passer meg egentlig utmerket. Jeg er ikke kjent for å ha grønne fingre og har trøbbel med å holde liv i en kaktus. Jeg vet ikke hvordan andre folk får tomatplantene sine til å blomstre, men så enkelt var det å gjøre det her i Brasil. Det er også noen Papayatrær som har begynt og spiret, men det tar fort et par år før man kan plukke frukter av de. Jeg har allerede noen av de på fremsiden av tomta jeg har hentet papayafrukt av flere ganger, men de plantet jeg for mange år siden. Frukt koster jo ikke all verden her, men synes det er litt stas å hente dem selv. Problemet er at papayafrukt vokser oppetter stammen, og lengre opp du kommer, vanskeligere er det å strekke seg etter dem. Jeg klarer fortsatt så vidt å nå opp til frukten.

Papayaene vokser oppetter stammen og man må strekke seg lengre og lengre for å nå de.

Jeg har en diger jordflekk på hjørnet av tomta ved siden av grillhytta, og der har jeg som mål å bygge opp min egen grønnsakshage. Jeg mangler også å få ferdig grillhytta, men alt til sin tid. Man stresser ikke nedi varmen i Brasil og alt går i brasiliansk tempo. Ting tar alltid en del lengre tid og det er derfor jeg liker dette landet så godt. Stress hjemme i Norge har jeg hatt nok av opp gjennom årene. Det er igjen utrolig mye jobb igjen for å få istand grønnsakshagen jeg har sett for meg. Målet mitt er selvfølgelig å få en flott hage med god plantejord der jeg bare kan gå ut å hente mine egne friske grønnsaker når det måtte passe. Spise mat uten noen form for sprøytemidler er vel et ønske mange har? Hjørneområde på tomta har jeg kastet et del matrester på en stund, men det er jo begrenset hvor mye matrester det blir etter 2stykker.

Her er flekken jeg skal prøve å få ting til å vokse på.Banantreerne begynner allerede å skyte i været,men er igjen mye jobb.

Tomten er også fylt opp av knuste mursteinshus. Det er vanlig at de bruker knuste byggematerialer som fyllmasse på byggetomter nedi her. Det er sikkert en grei og billig løsning det, men å få noe til å gro på sånne tomter blir desto vanskeligere. Jeg har gravet opp utallige trillebårlass med stein for så å fylle igjen med vanlig jord som jeg har blandet med alt fra hestemøkk til matavfall. Hestemøkka hentet jeg bare med ei trillebår utenfor gata der jeg bor. Det er fortsatt noen som fortsatt bruker hest som fremkostmiddel her vi bor og de setter som regel bare hesten på ei ubebygd tomt eller et annet sted det er noe gress så den holder seg i live. Hvem som eier tomta ser ut til å spille liten rolle, men så lenge den er ubebygd har det vel ikke så mye å si. En gang villedet en hest seg inne på tomta her når porten sto oppe og jeg tok den på fersken en morgen når den spiste tomatene mine. Så lenge den legger igjen litt fersk hestemøkk jeg kan bruke i hagen, og pga den dyreelskeren som jeg er ,tilga jeg den ganske fort selv om jeg guidet den pent ut igjen fra tomten. Koselig med besøk fra både to og firbente.

Reklame

3 kommentarer om “Hvordan få tomatplanter til å blomstre?

    1. Takk for tilbakemelding. Liker Rio godt selv og jeg besøker byen rett som det er ettersom jeg bor en busstur unna.Jeg tror nok fjellbyen Petropolis som ligger 70 km unna er min nye favorittby etter jeg besøkte den for litt siden.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: